Je vindt de fijnste schouwen in Delden

Het is weer zover: de winter staat voor de deur. Veel sneeuw is er nog niet gevallen, maar wie weet wat er allemaal in de lucht hangt. En koud is het in ieder geval wel! Dat betekent: warme chocolademelk, dikke sokken en knus met een dekentje voor de open haard zitten. Als je geen open haard hebt, zou je er jaloers van worden! Wat vormt een typischer winterplaatje dan een mens, lezend voor de open haard? Gelukkig is het in de meeste huizen makkelijk aan te brengen. Maar daar komt heel wat bij kijken – schouwen in Delden is daar een aspect van.

Schouwen Delden: een korte geschiedenis

Wanneer je een open haard wil, is het belangrijk dat er een schouw bij gebouwd wordt. Zulke schouwen in Delden zijn een soort inhammetjes in de muur, waar je haard vervolgens in geplaatst wordt. Op deze manier wordt de rook snel en efficiënt via het dak afgevoerd naar buiten, terwijl de schouwen in Delden ook helpen om de warmte in de kamer te verspreiden. Vroeger was een open haard veelal de enige manier om het huis te verwarmen en was de schouw noodzakelijk. Al snel kwam echter de kachel, waardoor de schouw werd omgebouwd tot schoorsteen. En weer een aantal jaar later kwam de centrale verwarming, waardoor de schouw functioneel gezien niet meer nodig was. Toch zie je de schouwen in Delden nog veel terug, omdat het een mooie look geeft wanneer je een kamer inloopt. Het geeft het interieur karakter. Daarbij hoef je niet per se te denken aan een 18e eeuwse aankleding – er bestaan ook moderne, strakke schouwen in Delden. Een andere reden waarom schouwen nog niet verleden tijd zijn, is omdat mensen vaak nog gewoon een open haard in huis hebben, naast hun centrale verwarming. De open haard is dus een soort luxeproduct geworden – een stylish attribuut voor in de woonkamer. Dit is zeer begrijpelijk, want de open haarden met de schouwen in Delden erboven geven een fijne sfeer, zoals hierboven beschreven is. Met warme chocolademelk voor een knapperend vuurtje is voor menig mens het ideaalbeeld van een winteravond in december.

Vind je schouw bij Doldersum’s

Hoe zijn de schouwen in Delden in dit geschiedenisverhaal te passen? Feit is dat het bedrijf dat deze schouwen fabriceert – Doldersum’s geheten – al 100 jaar bestaat. Wanneer je de website opent (ga daarvoor naar doldersumvof.nl) zie je dan ook een mooi zwart-wit plaatje van twee mannen uit vroegere tijden. Inmiddels is het bedrijf uitgebreid naar meerdere plaatsen en verkoopt het dus ook schouwen in Delden. Op de website kun je een aantal foto’s bekijken van de schouwen en haarden die ze geproduceerd hebben, waaronder:

  • De Wiking Miro
  • De Bodart & Gonay InFire
  • De Kal Fire schouw Avignon
  • De Kal Fire Heat Pure 70

Mijn persoonlijke favoriet is de ‘Avignon’. Dit is een witte schouw met op de achtergrond een schuin stenenpatroon – mooie oud-Hollandse rode stenen. Wat een sfeer! Verder hebben de randen van de schouw een soort s-vorm en zijn de randen mooi afgewerkt, wat een chique indruk geeft. Wat strakker en moderner is de Kal Fire Heat Pure: dit lijkt een soort ingebouwde tv. In de muur zit een rechthoekig gat, waarin je door glas naar het vuur kunt kijken. Voor het glas is nog een klein vensterbankje aangebracht, wat altijd praktisch is voor vuurgerelateerd gereedschap of mooie spulletjes (wanneer de haard niet aanstaat, tenminste). Dit zijn echter lang niet alle soorten schouwen in Delden; in totaal zijn er wel 100 modellen die uitvoerbaar zijn in 20 verschillende steensoorten. Dat zijn samen 1000 opties! Neem dus zeker een kijkje in de showroom in Delden. Fijne winter!