Het belang van het hebben van een vca diploma

Op steeds meer werkplekken komt veiligheid steeds hoger in het vaandel te staan. Het garanderen van deze veiligheid op en rondom de werkplek is echter heel lastig en soms moeilijk haalbaar. Een 100% garantie is nooit haalbaar, de laatste jaren neemt het risico op blijvend letsel echter wel af met dank aan een opleiding waarmee je een vca diploma kunt behalen. Een vca diploma is daarom ook geen garantie om bedrijfsongevallen volledig uit te bannen. Het scheelt wel dat je met de juiste kennis deze ongevallen zoveel mogelijk kunt beperken. Gezien de hoge eis van veiligheid is het belangrijk om tijdens het werk de kans op een ongeval zoveel mogelijk te kunnen verkleinen. De verantwoording voor veiligheid ligt niet alleen bij de werkgever, ook werknemers kunnen hierin een grote rol spelen. Steeds meer eisen diverse bedrijven van de werknemer dat ze een vca diploma moeten halen. Dit is een goede eerste stap om onder andere de veiligheid op het werk te verbeteren. Voordat je een vca diploma ontvangt, volg je een opleiding. Het is een opleiding waarbij doelgerichte kennis de basis vormt. VCA staat overigens voor Veiligheid Checklist Aannemers. Dit is een checklist waarmee veiligheidsmaatregelen kunnen worden gecontroleerd. Dit is vaak van groot belang rondom de bouw- of werkplaats. De checklist moet positief beantwoord worden, alvorens een diploma aangevraagd kan worden. Echter is het goed om te beseffen dat de meeste bedrijven en/of werknemers eerst veranderingen moeten doorvoeren voordat de checklist met een groen vinkje afgevinkt kan worden. Juist doordat de benodigde veranderingen moeten worden doorgevoerd, wordt men zich bewust van de veiligheid. Een vca diploma is daarom een standaard geworden om veiligheid voor milieu en gezondheid te waarborgen.

Regel een vca diploma

Een vca diploma ontvang je niet zomaar. Daarvoor moet je, zoals eerder gezegd, een opleiding volgen. Dit kan op verschillende manieren. Bij ons, bij VGMBox, kan dit op verschillende manieren:

  • Er kan een klassikale basiscursus worden gevolgd;
  • Er kan echter ook gekozen worden voor een online basiscursus;
  • De basiscursus kan ook InCompany worden gevolgd.

Klassikale basiscursussen worden op meerdere locaties door heel Nederland gegeven. Dit wordt met een examen afgesloten. Bij een online basiscursus volg je zelfstandig alle lessen, het examen maak je op één van onze locaties. Een InCompany basiscursus houdt in dat je de basiscursus op een eigen locatie kunt volgen. Dit is pas mogelijk vanaf 8 cursisten. Heb je interesse in een InCompany-cursus? Neem dan contact met ons op om te kijken naar de mogelijkheden.

Eenmaal behaald is tien jaar bewaard

Alle certificaten die bij VGMBox worden behaald zijn tien jaar lang geldig. Dat betekent dus ook dat wanneer je een vca diploma behaald hebt, je tien jaar lang geen omkijken meer naar hebt. Echter is het goed om je regelmatig stil te staan bij de veiligheid. Ook als je nog geen werk hebt, juist dan kan het heel handig zijn om voorop te lopen. Het is op dit moment nog niet verplicht om over een vca diploma te beschikken, echter is het verstandig om te kijken of je deze diploma zo snel mogelijk in bezit kunt krijgen. Als je op zoek bent naar werk en ergens solliciteert, zou je met een vca diploma mogelijk al een streepje voor kunnen krijgen. Jij hebt immers de kennis over de benodigde veiligheid op de werkvloer, de andere geïnteresseerde mogelijk nog niet. Met een vca diploma waarborg je de veiligheid voor milieu en gezondheid. Wees verstandig en kies voor een veilige omgeving voor jezelf, maar ook voor jouw collega’s. Ga naar vca-cursus.