Dankzij de CT scan kunnen er heel wat kwaaltjes opgespoord worden

CT scan staat voor computertomografie. Het is een techniek die in ziekenhuizen wordt toegepast om 3-dimensionale beelden te maken van het menselijk lichaam of bepaalde delen van het lichaam. In die zin kunt u het vergelijken met het maken van een 2-dimensionale röntgenfoto en een MRI-scan. De MRI-scan werkt op basis van magnetische resonantie van bepaalde isotopen om bijvoorbeeld een helder beeld te krijgen van het menselijk brein zonder invasieve ingreep. Bij het maken van een CT scan is uiteraard ook geen invasieve behandeling nodig, de term tomografie zegt het al, maar werkt aldus op basis van röntgenstralen. Het wordt gebruikt bij het opsporen van afwijkingen in de hersenen, veroorzaakt door bijvoorbeeld een heftige hersenschudding of een tumor. De CT scan is tevens een geschikt apparaat om de beenderen van de mens waaronder de ruggengraat van diverse kanten te bekijken. Breuken kunnen hierdoor veel beter worden opgespoord dan via een normale röntgenfoto. Op onze site hierhebikpijn.nl staat niet alleen maar informatie over diverse ziektes en aandoeningen en hoe u die tijdig kunt herkennen, ook leggen we u van alles uit over de gebruikte medische technieken bij het opsporen ervan. Onze site, Hier heb ik Pijn, is hoofdzakelijk bedoeld als fysiotherapiechecker. Wilt u bijvoorbeeld weten waarom u altijd pijn hebt in uw knie tijdens intensieve beweging? Of wordt u wakker met een pijnlijke en stijve knie en helpt het als u meer beweegt? Dan kunt u de checker invullen waaruit een diagnose rolt. Dit is geen definitief gegeven maar een schatting.

Een CT scan werkt met behulp van röntgenstraling

In bovengenoemd voorbeeld kan een CT scan soelaas bieden. Want wellicht zijn er kniebanden die overbelast zijn of waar scheurtjes in zitten. Misschien is er iets met het krakbeen of de meniscus aan de hand. Met de CT scan is dit in een oogopslag te zien. Het maken van een afbeelding duurt namelijk niet langer dan 8 minuten waarna de radioloog in principe direct uitkomst kan geven. Wellicht dat een vorm van fysiotherapie vervolgens helpt bij het sterker en gezond maken van de knie. Aan onze site zijn vele praktijken gelieerd, een lijst die wij met zorg hebben samengesteld.

  • Brengt u daarom eens een bezoek aan onze website en doe de symptomencheck als u het vermoeden hebt iets onder de leden te hebben waarbij een CT scan en vervolgens fysiotherapie de oplossing zal zijn.
  • Na de check leest u over de aandoeningen die u misschien zou kunnen hebben en welke vervolgstappen u het beste kunt nemen.
  • U kunt door een huisarts doorverwezen worden of zelf op zoek gaan naar fysiotherapie. Kijk ook even goed naar de dekking van uw zorgverzekering.
  • Binnen de kortste keren staat u weer stevig in uw schoenen.

Op onze website leest en leert u alle over diverse medische toepassingen

Net als het tijdig herkennen van ziektes en aandoeningen. Maar het gevaar bestaat dat u hierdoor in paniek raakt. Zelfdiagnostisering is daarom erg gevaarlijk, niet voor niets moeten artsen vele jaren in de schoolbanken doorbrengen en daarna ook nog eens erg lang in het ziekenhuis in opleiding. Als u iets niet vertrouwt dan moet u altijd naar de huisarts. Vanaf daar leidt de weg naar de specialist en wellicht uiteindelijk naar de CT scan. Uiteraard is het te hopen dat een CT scan nooit nodig zal zijn, maar het is een prettig gevoel dat we in tijden leven waarin deze geavanceerde technieken beschikbaar zijn voor iedereen. Mocht u nog vragen hebben over de CT scan of over een andere tekst op onze site dan kunt u ons bellen en mailen.